A Zen Power TKD Klub tagjai az IIC-n

IIC - Nemzetközi instruktorképző kurzus

Mit tanítanak a taekwon-do instruktoroknak egy három napos nemzetközi kurzuson?

Beszámoló a 140. IIC-ről, Balatonfüredről

Március 8-9-10-én mozgalmas, tanulós, taekwon-do-s hétvégénk volt Opra Szabó Zsuska mesterrel és Ónodi Zsoltival.

Kb. 150 fős nemzetközi instruktorképző kurzuson vettünk ugyanis részt péntek-szombat-vasárnap Balatonfüreden.

Ezeknek a kurzusoknak a lényege, hogy szerte a világon egységesítsék a taekwon-do technikákat, hogy azok, akik továbbadják, tanítják a taekwon-do-t, mindenhol hasonló módon és színvonalon tanítsanak.

GM Hector Marano oktat és korrigál - Fotó: The TKD Reporters

GM Hector Marano oktat és korrigál - Fotó: The TKD Reporters

Van néhány rangidős mester és nagymester (GM - Grand Master - IX. dan fokozatú mester), akik közül most hárman vezették a kurzust:

- GM Hector Marano IX. dan - Argentína (a nyitóképen középen)

- GM Kim Ung Lan IX. dan - Vietnám (Németország) (a nyitóképen jobbról a második)

- Paul McPhail VIII. dan - Új-Zéland (a nyitóképen balról a második)

Plusz "vendég előadó" volt GM Paul Weiler IX. dan nagymester is (a nyitóképen jobb szélen), aki az ITF világszervezet következő elnöke lehet hamarosan...????

A házigazda természetesen GM Harmat László volt (a nyitóképen bal szélen), aki Közép-Európa első IX. danos Nagymestere taekwon-do-ban, és az ITF taekwon-do hazai megalapítója.

IIC Balatonfüred 2019 - Photo: The TKD Reporters

IIC Balatonfüred 2019 - Fotó: The TKD Reporters

Ezeken a nemzetközi instruktorképző kurzusokon elsősorban a taekwon-do finomságaival foglalkozunk, leginkább az alapokkal, bázistechnikákkal, formagyakorlatokkal, önvédelemmel, és küzdelmi alapokkal - valamint ezek oktatási metódusaival, azaz hogy miként adjuk tovább a tudást...

Ezek mellett mindig vannak "extra" előadások is. Most például a Paul Weiler nagymester a törzsizmok, mélyizmok, tartóizmok edzéséről, az izomegyensúly fenntartásáról és az izom és ízületi rendszerünknek hasznos gyakorlatokról tartott kis elméleti, majd hosszabb gyakorlati edzést. 

Paul Weiler nagymester előadása az alap "fitnesz" gyakorlatokról - Fotó: The TKD Reporters

Paul Weiler nagymester előadása az alap "fitnesz" gyakorlatokról - Fotó: The TKD Reporters

De miért érdekes ez számunkra? 

Mert a gyakorlatok 90%-át Te is csinálod, ha velem edzel: plank változatok, anatómiai hasprések (bemelegítős, derékleszorítós...), pászta, hát-gyógytorna, bird-dog és így tovább...szinte csak olyanokat csináltunk, amit nálam személyi edzéseken és taekwon-do edzéseken egyaránt minden szinten rendszeresen ismétlünk. ????

Vagyis egy olyan sport és harcművészet oktatóinak is ezeket a gyakorlatokat oktatják, ahol a kisgyerekektől kezdve az ifjú harcos titánokon át a 70+ korú idősekig mindenki igencsak intenzív mozgásokat végez.

És ezek a gyakorlatok azok, amelyek megóvják a gerincünket, segítenek megelőzni a sérüléseket az intenzívebb feladatok során.

Szóval ha gyakran kerülnek plank változatok, hát és váll gyógytorna gyakorlatok az edzéseinkbe, akkor tudatosítsd magadban, hogy bármennyire nem kedvenc egyik-másik, de ezeket rendszeresen gyakorolva tovább "maradsz egyben" azaz tovább fogsz tudni intenzív mozgásokat/edzéseket is végigcsinálni sérülés- és fájdalommentesen. ????

Nagyon örülök, hogy mindhárman (Zsuska mester, Zsolti és jómagam is) részt tudtunk venni ezen a kurzuson, hiszen a Zen Power TKD Klub tagjai tőlünk tanulnak - és mind fontosnak tartjuk, hogy minél magasabb színvonalon oktassunk. ????

Köszönjük a Sasok Taekwon-do Klub közreműködő tagjainak és Szalay Gábor mesternek a szervezést!

-Csabi mester-

 

Tags: ,