Mi az a Taekwon-do?

Mi az a Taekwon-do vagy taekwondo?

A Taekwon-do egy tradicionális harcművészet és küzdősport egyben. Ha nem vagy jártas a harcművészetekben, és szeretnénk elhelyezni térben a többi ismert harcművészethez képest, akkor leginkább úgy határozható meg, hogy

  • a Karate, Judo, Aikido és még számtalan ágazat származik Japánból,
  • a Kung-fu irányzatai Kínából
  • a Taekwon-do és Hapkido pedig Koreából.

Természetesen ez nagyon durva egyszerűsítés, a de a harcművészetek hihetetlenül szerteágazó családfáját képtelenség lenne röviden és egyben pontosan leírni.

TKD tree - TKD Pálma 

Honnan származik a Taekwon-do?

Szóval a Taekwon-do Koreából származik. Alapító Nagymesterünk, Choi Hong Hi tábornok dolgozta ki a rendszert a régi hagyományos koreai harcművészetekre alapozva (taek-kyon, tang-soo). 1955-ben kezdte el terjeszteni a jelenlegi formájában, először a koreai hadseregben, majd később világszerte.

A Tae Kwon Do jelentése a "lábbal és kézzel való küzdelem művészete". A többi harcművészet közül a lábtechnikákra, rúgásokra fektetett nagy hangsúly emeli ki. 

 TKD logos

ITF vagy WTF?

Jelenleg a világon számos iskola és stílus létezik a taekwo-do-n belül is. A két legnagyobb - és meglehetősen különböző irányzat az úgynevezett ITF (international Taekwon-do Federation) és a WTF (World Taekwondo Federation). Az ITF szervezetet és irányzatot alapította meg Choi Hong Hi Dél-Koreában, azonban politikai ellentétek miatt emigrálni kényszerült, és Kanadából irányitotta tovább az ITF-et. Ezután a dél-koreai vezetés létrehozta a WTF szervezetet, majd komoly politikai befolyással elérte, hogy a WTF bekerüljön az olimpiai programba. Ezután hivatkoznak sokszor a WTF irányzatra olimpiai taekwondo néven is.

Az ITF irányzatot sokáig támogatta az észak-koreai vezetés, azonban ez szintén a politikai helyzet miatt egyre terhesebbé vált. Napjainkban az ITF független az észak-koreai politikai vezetéstől.

A kétféle írásmód is a két stílusirányzathoz köthető: az ITF a taekwon-do kötőjeles, míg a WTF a taekwondo kötőjel nélküli változatát használja inkább. Magyarul tékvándó vagy tekvando kiejtés szerinti írásmódokkal is találkozhatunk.

Ha még többet szeretnél tudni, kezdd itt, a Wikipédia taekwondo szócikknél.

 Yop chagi - side kick - Csabi mester

Miből áll a taekwon-do?

Mozgásanyagát tekintve a taekwon-do rendkívül sokoldalú harcművészet. Bázistechnikákra alapozva a formagyakorlatokon és formai küzdelmeken keresztül eljutnak a tanítványok az éles szabad küzdelmekig, és önvédelemig, majd a keménységet és ügyességet fejlesztő töréstechnikákig. 

A küzdelmek a versenyeken szigorúan touch contact szabályrendszerben zajlanak, azaz a cél nem az ellenfél kiütése, "megsemmisítése", hanem minél több értékes és tiszta találat elérése. Emiatt a taekwon-do rendkívül népszerű a lányok, hölgyek körében is, a klubok többségében 50-50% körüli a férfiak és nők aránya.

TKD Kids teamwork

Kinek való a Taekwon-do?

Szerintünk mindenkinek! :-)

Bővebben: annak, akinek tetszik ez a mozgásforma, harcművészet, küzdősport, stílus....

Milyen korán érdemes kipróbálni gyerekkorban? Az ITF szervezetnek alaposan felépített gyermek-oktató koncepciója és rendszere is működik, ez a TKD Kids rendszer, amelyben már 4 éves kortól oktatjuk a gyermekeknek a taekwon-do alapjait játékosan, képességfejlesztéssel, csapatmunkára, udvariasságra és társaink megbecsülésére való neveléssel.
Erről bővebben a TKD Kids Program menüpontban olvashatsz.

Mi a felső korhatár? Ilyen nincs. Sosincs túl késő elkezdeni, akár felnőtt fejjel is érdemes keresni egy jó klubot, jó edzőt, mert ezen nagyon sok múlik :)

Ha érdekel a Taekwon-do, jelentkezz egy ingyenes próbaedzésre a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.
A próbaedzésre nem kell még semmilyen extra felszerelés, mindössze egy kényelmes melegítő nadrág és egy póló legyen nálad, valamint törölköző és ivóvíz. 

Csoportjaink beosztása korosztályok szerint történik, itt találsz róla bővebb információt.

Edzéseink helyszínéről és az árainkról itt olvashatsz bővebben.

Bejelentkezés edzéseinkre a Motibro rendszerén keresztül ezen az oldalon lehetséges.

Ha kíváncsi vagy a klubvezetőre, akkor rólam itt olvashatsz.

 TKD Kids és Csabi mester a Sportágválasztón

Elérhetőségek:

Békássy Csaba - Csabi mester

E-mail    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Facebook   /zenpowertkd
Telefon    +36-20-349-3822

 
Az ikonok az icon8.com oldalról származnak.