Zen Power TKD Team a Magyar Bajnokságon

Magyar Bajnokság 2022 Makó

A téli szünet után tavasszal beindultak újra a versenyek, aminek első - igen erős - állomása a Magyar Bajnokság volt Makón 2022. március 5-én.

10 versenyzővel, 4 edzővel és számos szurkolóval, kísérővel vettünk részt a viadalon, amiről 7 EZÜST és 1 BRONZ éremmel tértünk haza.

Részletes beszámolóink alább olvashatók - edzői szemszögekből

(Mivel volt, hogy egyszerre négy páston négy versenyzőnk küzdött a tatamikon, nagy szükség volt Zsolti, Jani mester és Tamás segítségére is.)

 

Vári Jani mester szemével

 

Dénes formagyakorlat

Dénes stabil és kemény formagyakorlatokat mutatott be, melyekkel egészen a döntőig jutott az egyik legnépesebb kategóriában (Serdülő fiú 6-4 gup). A mutatott színvonallal teljes mértékben elégedettek lehetünk mindannyian. Dénesen az utóbbi időben látszik egyfajta megkomolyodás és elhivatottság a Taekwon-do iránt, ami meg is látszik az eredményen. Gratulálunk az ezüst éremhez!

 

Márk formagyakorlat

Márk nemrég kezdte a Taekwon-dot és már túl is van első versenyén. Ifjúsági fiú 9-5 gup kategóriában indult és ha izgult is, az nem látszott az arcán, olyan magabiztosan állt ki a pástra. Most nem sikerült ugyan továbbjutnia, de nem kell csüggedni, mert az edzésen látottak alapján van érzéke ehhez a harcművészethez. Ha folytatja ezt az utat és fejlődésének ezt az ütemét, akkor leendő ellenfeleinek lesz kitől tartani.

 

Dorka formagyakorlat

Dorka első mérkőzését könnyedén nyerte Ifjúsági lány 4-1 gup kategóriában, másodiknál viszont ellenfelét hozták ki győztesnek 2:3 arányban. A bírói pontozás, mint oly sok másik meccsen is hagyott kérdőjeleket bennünk. Bár most nem sikerült dobogóra lépnie, a sok gyakorlás és kitartó munka, amit Dorka a "sima" Taekwon-do edzéseken kívül is belead, nem vész kárba.

 

Bianka küzdelem

Bianka izgalmasabbnál izgalmasabb meccseken nála tapasztaltabb versenyzőket, piros és fekete öveseket is legyőzve egészen a döntőig menetelt. Ismét megmutatta, a szerény mosolya mögött milyen elszántság és küzdőszellem lakozik. Ez volt a harmadik versenye, de most először indult ifiként, mely kategóriában (Ifjúsági lány 60kg) most fiatalnak számít. Ilyen erős mezőnyben ez a teljesítmény, mindenképp kiérdemelte azt a vastapsot és ujjongást, ami fogadta őt a meccsek után. Gratulálunk az ezüst éremhez!

-Jani mester-

Bianka és Jani mester

Bianka és Jani mester - Fotó: Tőkés Renáta (MITSZ)

 

Dujmov Tamás szemével

 

Márk küzdelem

Márk első versenyén indult és egy kék öves ellenfelet kapott. Ugyan a rutin hiánya érződött és tapasztaltabb ellenfele uralta a meccset, Márk tisztességgel beleállt a küzdelembe és szépen helytállt.

Jó volt látni, hogy a debütálás és a magasabb övfokozatú ellenfél ellenére is mennyire higgadt tudott maradni.

-Tamás-

Márk küzdelme

Mikita Márk küzdelme - Fotó: Tőkés Renáta (MITSZ)

  

Ónodi Zsolti szemével

 

Dani formagyakorlat

A csapatból elsőként lépett volna pástra serdülő formagyakorlat kategóriában, de a neve nem szerepelt a versenyzők között. Ezt gyorsan sikerült orvosolni a versenyszervezők segítségével. Sajnos szinte minden versenyen előfordul ilyen hiba, így az első perctől tudtam, hogy minden megoldódik, de ez akkor is egy olyan plusz stressz, amelyet egyetlen versenyzőnek sem kellene elszenvednie.

Annak ellenére, hogy ez volt az első versenye és a formagyakorlatra nem is készült olyan elszántsággal, mint a küzdelemre, szépen helytállt. Sajnos már az első párharcát elvesztette, de nem keseredett el.

 

Bianka formagyakorlat

A formagyakorlatnál még kicsit izgult, ahogy előtte mondta, főleg azért, nehogy belezavarodjon. Ellenfelével a Do-San-t kellett eljárniuk, Bianka végig erőteljesen, feszesen dolgozott, bár nem mindig sikerült megfogni a mozdulatok végét. Ellenfele erőtlenül, kevés dinamikával, de valamivel pontosabban dolgozott. Sajnos a végén Biankának beugrott a Yul-gok, aminek a beszökkenése után gyorsan és kreatívan folytatta az eredeti formagyakorlatot, de egy ilyen hibával nem igazán lehet nyerni, ha a másik nem hibázik hasonlót. A bírók közül egy még így is Biankát látta jobbnak, ez azonban kevés volt.

Biztos vagyok benne, hogy ha az a hiba nincs, akkor továbbjutott volna a következő körbe, de ez már csak egy "mi-lett-volna-ha".

 

Csenge formagyakorlat

A kategóriák változó ritmusú pörgése miatt a kategória előbb kezdődött, mint hittük, Csenge időben odaért a versenyre, de még nem sikerült 100%-ra pörgetnie magát. Annak ellenére is szépen formázott, hogy a tőle megszokott erő még nem volt teljesen benne a mozdulataiban, a bírók mégis az ellenfelét látták egyöntetűen jobbnak.

Szerintem a két versenyző abszolút versenyben volt, számomra mégsem nem volt ennyire egyértelmű - de én nem vagyok bíró és nem is onnan néztem a párharcot, mint ők.

 

Réka formagyakorlat

Réka egy cseppet sem izgult, összeszedetten, fókuszáltan készült a formagyakorlatra. Az ellenfele egy piros öves hölgy volt, akinek a gyakorlottsága és a Joong-Gun kiforrottsága meg is látszott. Minden pici részletben (ütem, erő, mozdulatok pontossága, stb.) egy picit jobb volt Rékánál, és ezt a bírók pontozása is tükrözte.

Szerintem Réka kihozta magából, amit tud, amiért nagyon büszke voltam rá.

 

Polett formagyakorlat

Derűsen és lelkesen várta, hogy elkezdhesse a versenyét. Első ellenfelénél szerintem minden tekintetben jobb volt, de miután a hölgy megakadt és hibázott is, nem volt kétséges, hogy Polett jut tovább.

A döntőben ezután egy magasabb öves ellenféllel került össze, aki tapasztaltabban, kiforrottabban mutatta be a formagyakorlatot, így lett végül Polett ezüstérmes.

 

Réka küzdelem

Nagyon szimpatikus volt, hogy kiforrott taktikával érkezett a pásthoz mind az alkalmazott technikákra, mind az ereje beosztására vonatkozóan. Az ellenfele egy fekete öves versenyző volt, láthatóan nagy küzdelmi rutinnal, elég jól sikerült irányítania az első menetet.

A pihenőidő alatt megbeszéltük, milyen módszerekkel lehetne megfogni és pontokat szerezni ellene. Ezeket Réka meg is próbálta megcsinálni, de ellenfele rutinja miatt ez is kevésnek bizonyult és elvesztettük a mérkőzést.

Réka küzdelem

Réka küzdelem - Fotó: Tőkés Renáta (MITSZ)

 

Csabi mester formagyakorlat

Mivel a magas danos formagyakorlatokat még kibicként sem tudom megítélni, inkább csak a benyomásaimra tudok hagyatkozni. Mind Józsi mester, mind Csabi mester (a ráadásban pedig természetesen Szandi mester is) nagyon szépen hajtották végre a formagyakorlatokat. Nekem úgy tűnt, hogy ez mindhármuk számára örömtaekwon-do volt, az eredménytől függetlenül is.

Ahhoz nem ismerem eléggé az eljárt formákat, hogy meg tudjam mondani, miért lett jobb a bírók szemében Józsi mester, de nekem jó volt közelről látni ezeket a formagyakorlatokat.

 

Csabi mester küzdelem

A jól megtervezett kb. 20 perces bemelegítésre szánt idő 0-ra olvadt, amikor kiderült, hogy a kategória átkerült egy másik pástra, így Csabi mester lényegében bemelegítés nélkül lépett pástra egy nála jóval magasabb, piros csíkos ellenfél ellen. Ellenfele próbálta kihasználni magassági fölényét és hosszabb karját, de Csabi mester vagy toló rúgásokkal tartotta távol, vagy távolról indított ütéskombinációkkal berobbanva lepte meg.

Második ellenfele egy sárga öves versenyző volt, aki ellen szintén működött az előző meccsen sikeres taktika. Sajnos Csabi mester forgórúgásai nem nagyon sikerültek - sebességben nem volt hiány, de általában sikerült ellépniük előle.

A döntőben Bokros Tomi mesterrel került össze Csabi mester, aki nagyon jó küzdő. Sajnos ez nem bontakozhatott ki túl hosszan, mivel egy toló rúgása Csabi mester mellkasáról az állára csúszott, amitől szédülni kezdett, ami az ápolási idő alatt nem múlt el, így a versenyt teljes egyetértésben feladtuk - így Csabi mester ezüst érmet szerzett.

Zsolti és Csabi mester

Zsolti és Csabi mester a küzdelem előtt - Fotó: Tőkés Renáta (MITSZ

 

Általánosságban

Edzőként számomra nagyon pozitív élmény volt a verseny.

Egyrészt jó volt látni, hogy az edzéseken tanultak, gyakoroltak beépültek és szinte már reflexszerűen működnek - gondolok itt például arra, hogy miként kell jelezni a páston, ha valami gond van.

Másrészt jó érzés volt, hogy a versenyzők figyeltek arra, amit az edzők mondtak és megpróbálták a páston abból megtenni azt, amit tudtak. (Ez persze ránk, edzőkre is nagyobb nyomást helyez majd, hogy tényleg jó, megvalósítható, működőképes tanácsokat adjunk. 😊 )

Végül, de nem utolsó sorban felemelő volt azt látni, hogy egy vesztes meccs után (legfeljebb egy rövid nekibúsulás után) a versenyzők már rögtön azt keresték, mi nem volt tökéletes, min tudnának javítani, hogy legközelebb még jobbak lehessenek.

-Zsolti-
  

Csabi mester szemével

 

Versenyzőként

 

Ez a verseny egész más volt, mint a tavaly őszi két versenyünk. 

Az elsőn szervező és edző szerepkörben működtem (ITF Taekwon-do Verseny - “Eagles Cup helyett”), míg a Diákok TKD Olimpiáján csak edzősködtem.

Ezen a Magyar Bajnokságon viszont hosszú idő óta újra én is versenyeztem. Ráadásul 44 évesen már nem ugyanaz a dinamika, mint huszonpár éves koromban - de azért jól esett a mozgás - I love this game… 😊

Az viszont, hogy versenyeztem is, jelentősen befolyásolta, hogy kire-mire hogyan tudok figyelni, és ezért óriási köszönet illeti Zsoltit, Jani mestert és Tamást, hogy minden lehetséges módon segítették a versenyzőinket, és engem is.

Hihetné az ember, hogy több mint 36 év taekwon-do-ban eltöltött év után már nem izgul az ember, vagy csukott szemmel veszi az akadályokat, de azért ez nem így van.

A formagyakorlatokat kétségtelenül élveztem - ahogy Zsolti írta, "örömtaekwon-do" volt a javából. Külön élmény volt a versenyen kívüli “koedukált” mérkőzés Könczöl Szandi mesterrel, mert így mind a férfi, mind a koedukált mérkőzések igen magas színvonalúak voltak - az ITF taekwon-do legszebb formagyakorlatait mutathattuk be.

Tóth Józsi (Buday) és Csabi mester

Tóth Józsi (Buday) és Csabi mester a tatamin - Fotó: Tőkés Renáta (MITSZ)

 

Edzőként

 

Dani formagyakorlat

Dani első versenye volt ez, ahogy már Zsolti is írta. Küzdelemből olyan tűz és bátorság van benne edzéseken, hogy nem is kérdés, hogy van keresnivalója a versenyeken.

Az első ellenfele egy piros öves fiú volt, akinek már volt versenyrutinja. Emellett rendkívül agresszív, kemény, támadó stílusban küzdött, amit a vezetőbíró két közvetlen mínuszpontal honorált (a harmadik ilyennél leléptették volna az ellenfelet). 

Ugyan az edzéseinken Dani hozzá van szokva, hogy jóval nagyobbakkal küzd (ifikkel, felnőttekkel), de mivel egyikünk sem támadja ilyen hevesen, agresszíven, ezért ez valószínűleg megnehezítette a dolgát.

Ennek ellenére Dani nem szeppent meg, felvette a tempót, és ugyanolyan keményen igyekezett válaszolni az ütésekre és rúgásokra.

Most a nagyobb rutin, és a pontosabb rúgások miatt az ellenfél jutott tovább, de Daninak terem még babér a tatamin, ebben egészen biztos vagyok.

 

Dorka küzdelem

Dorka rendkívül sok időt és energiát fektet az edzésekbe, és abba, hogy napról-napra jobb legyen. Ez az edzéseken abszolút látszik is, de a versenyhelyzet mindig más, sok egyéb olyan tényező van, ami befolyásolja a teljesítményt.

Dorka szépen, zártan fókuszáltan küzdött, de azokat a kombinációkat, pontszerző akciókat, amikkel még engem is rendszeresen “meg tud etetni” edzéseken, most nem sikerült előhozni, így ellenfele jutott tovább a selejtezőből a négy közé.

Nagyon fontos a szemlélet, hogy egy-egy verseny mérkőzésen vagy nyerünk vagy tanulunk. A vesztes meccs sem kárba veszett meccs, mivel abból derül ki, hogy mit kell még fejlesztenünk.

 

Csenge küzdelem

Csenge nagyon határozott hozzáállással lépett tatamira, a dobogó csúcsa lebegett a szeme előtt. Ez a beállítottság nagyon fontos, hiszen komoly eredményeket hosszú távon csak akkor érhet el az ember, ha elhiszi magáról, hogy képes a győzelemre.

Első ellenfelével vívott mérkőzését meggyőzően uralta, szépen használta a kéz- és a lábtechnikáit is.

Második ellenfele csapattársa és barátnője, Rozi volt. Itt jegyzem meg, hogy csapattárssal, baráttal/barátnővel küzdeni mindig extra kemény kihívás lelkileg. Hiszen mindketten szeretnének nyerni, de nem kívánják “lerombolni” a másikat. Ebben megtalálni az egyensúlyt nem könnyű feladat, de ettől lesznek ők igazi harcosok, harcművészek - nem szimplán “verekedő bunyósok”…

Mivel Csenge már meglehetősen kihajtotta magát az első ellenfelével vívott csatában, ezért Rozival szemben sokszor kellett fejben újra erőt gyűjtenie, hogy egyben maradjon - de ezt újra és újra megtette.

 

Rozi küzdelem

Rozi kiválóan állta a sarat Csengével szemben, volt néhány kifejezetten technikás kombinációja, szép találata is, és kiválóan minimalizálta azt a felületet, amit Csenge támadhatott - ennek ellenére Csenge bizonyult jobbnak ebben a “barátnők közötti” csatában.

Rozi így is bronzérmesként állhatott a dobogóra.

 

Csenge ezután a döntőben már kifejezetten fáradtan lépett a tatamira, de a TKD mottónak megfelelően küzdött: “A győzelemért az embernek tudnia kell mindenekelőtt önmagát legyőznie.”

Másodpercről másodpercre legyőzte önmagát, újra és újra merített erőt a tartalékaiból, és véleményem szerint megnyerte a szoros mérkőzést. Sajnos a pontozóbírák ezt nem így látták, ezért Csenge ezüstéremmel végzett a kategóriában.

Csenge és Rozi a dobogón

Csenge és Rozi a dobogón

 

Összefoglaló

 

Hálásan köszönöm az edzői feladatokban vállalt munkáját Ónodi Zsoltinak, Jani mesternek és Dujmov Tamásnak. Nélkülük még én is szét lettem volna esve, amikor mondjuk négy helyen küzdöttek a Zenek egyszerre...😊


Köszönöm a szülők és kísérők szurkolását és támogatását - egy ilyen verseny még nézőként is állati fárasztó.

...és persze le a kalappal a versenyzőink előtt, akik között volt két első versenyes (Dani és Márk) is. A csapat tagjai nagyon szépen figyeltek egymásra, igyekeztek időben bemelegíteni az edzők segítségével, és a szurkolás is ment ezerrel - amennyire tudtunk egyszerre több pástra figyelni.

Többen is meghaladták - szó szerint legyőzték - önmagukat, amivel számomra is példát mutattak!

Most álljon itt az eredménylista, ami azért több, mint mindössze néhány helyezés: sok-sok készülés, gyakorlás, edzés, a sorsolás, a hajszálon múló továbbjutás (vagy tovább nem jutás)...

 

Eredményeink:

 

- Székely Dénes
Formagyakorlat - EZÜST
- László-Olasz Bianka
Küzdelem - EZÜST
- Dálnoki-Bilek Csenge
Küzdelem - EZÜST
- Busman Laura Róza
Küzdelem - BRONZ
- Kercza Réka
Küzdelem - EZÜST
- Péczka Polett
Formagyakorlat - EZÜST
- Békássy Csaba
Formagyakorlat - EZÜST
Küzdelem - EZÜST


Szívből gratulálok a versenyzőknek - érmeseknek és most nem érmeseknek egyaránt, hiszen maga az út a legfontosabb!


A győztes és vesztes pillanatok csak mérföldkövek, de nem végállomások. 😊🥋😊


-Csabi mester-

 

Tags: ,