Zen Power Team a Spirit Open versenyen

Spirit Open 2022 beszámoló

2022. április 9-én, szombaton a XI. Spirit Openen vettünk részt 12 versenyzővel, 3 edzővel és 2 bíróval.

A versenyen 6 ország 39 klubjának 320 versenyzője nevezett, így az utóbbi idők egyik legnagyobb létszámú megmérettetése lett az esemény.

Különlegessége a Spirit Opennek - hogy úgynevezett nyílt verseny, így más küzdősportok képviselői is indulhattak küzdelemben, ha elfogadták a szabályainkat.

Ez még erősítette a mezőnyt - több kategóriában kifejezetten komolyan meg kellett harcolni az érmekért.

Mi ezek közül most
- 3 ARANY
- 1 EZÜST
- 3 BRONZ
érmet hoztunk haza a Zenbe. 😊⛩😊

Péter-Szabó Dani aranyérmes 

Érmeseink név szerint:

Péter-Szabó Dániel
- Küzdelem - ARANY
Balázs Dorka
- Küzdelem - ARANY
Békássy Csaba
- Formagyakorlat - ARANY
- Küzdelem - EZÜST
Gór-Nagy György
- Küzdelem - BRONZ
Kercza Réka
- Formagyakorlat - BRONZ
- Küzdelem - BRONZ

Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert kivétel nélkül mindenki "odatette magát".
Most is többen voltak, akik első versenyükön indultak, és ők is nagyon szépen dolgoztak.
Közben az egész csapaton kezd érződni, hogy alakul az úgynevezett versenyrutin - egyre nyugodtabbak vagyunk, tudatosabban állunk a pástokra.

Szívből gratulálok a csapattagoknak, és köszönöm
- az edzőinknek - Vári Jani mesternek és Dujmov Tamásnak,
- bíróinknak - Opra-Szabó Zsuska és Kállai Anna mestereknek a munkáját,
- valamint a szülőknek, szurkolóknak a támogatását.

 

Zen Power TKD Team a verseny megnyitó előtt 

Részletes beszámolók az edzők szemével

 

Dénes formagyakorlat

Dénes, mint eddigi versenyein ismét serdülő fiú formagyakorlat kategóriában (6-4. gup) indult. Második fordulóig jutott az igen népes csoportban. Mindkét körében a Won-Hyo formagyakorlatot mutatta be, azonban második mérkőzésén ellenfelét találták jobbnak, mely döntést én személy szerint nem értettem. Sajnos a Taekwon-do szubjektív, nem egzakt módon mérhető sportág, így a mindig lesznek olyan pillanatok, amikor értetlenül állunk és felidegesítjük magunkat a bírák döntésén. Ez nekem most ilyen volt. Dénes pontosabban mutatta be a technikákat ellenfelénél, aki szinte vízszintesen, effektíve nulla hárítási felülettel blokkolgatott... Mindig lesz ilyen, mindig fortyogunk rajta, de menni kell tovább.

 

Dani küzdelem

"Tetszik az érem. Meg akarom szerezni" - mondta Dani és meg is szerezte serdülő fiú 42-48 kg kategóriában, ráadásul az aranyérmet! Első meccse bemelegítő jellegű volt, még Dani sem volt teljesen Taekwon-do üzemmódban, ez látszott a mozgásán. A soron következő két mérkőzésén azonban kifejezetten szépen és taktikusan küzdött. Sikerült meglátni ellenfelei védelmén a réseket és kihasználni ezeket teljes mértékben. A döntő igencsak kiélezett volt. Ellenfele egy magas, vékony kick-boxos szlovén fiú volt, akin látszott, hogy a mezőny egyik legjobbja, Dani azonban gyönyörű időzítéssel és kéztechnikai fölénnyel 2:1 arányban legyőzte. Ellenfele a meccs után a páston kívül is odament Danihoz elismerően gratulálni. Szép volt!

 

Réka küzdelem

Réka felnőtt női 56-62 kg kategóriában mérte össze erejét immár másodszor ellenfelével, egy válogatott fekete öves taekwondokával (a makói Magyar Bajnokságon is vele küzdött). Réka beleadott mindent a mérkőzésen, de ellenfele technikás és pontos volt, így Réka nem jutott a legjobb négy közé. Közös meggyőződésünk Csabi mesterrel, hogy jobban küzdött most, mint Makón. Réka fejlődése szépen látható, csüggedni nincs ok és nincs is rá idő, készülni kell a következő mérkőzésre.

 

Csabi mester küzdelem

Csabi mester 75 kg alatti veterán férfi kategóriában indult, melybe rajta kívül csak egy másik fekete öves jelentkezett (Gábor Zoltán mester, a Zion Dojo vezetőedzője). Csabi mesternek nem volt egyszerű dolga, ellenfele gyors és igen kiszámíthatatlan stílusban küzdő versenyző volt. Túlságosan nagy erejű technika használatáért kétszer is megintették és szerintem egy harmadik, valamint vele együtt egy leléptetés is belefért volna. Néhány bírók által meg nem adott pont után a meccs sajnos 3:0 arányban ért véget. Csabi mester az elmondása alapján remekül érezte magát, és ez a fontos. Jót és jól küzdött, öröm volt nézni. Egyedül a mester védjegyévé vált technikát, a kontratámadásként indított forduló köríves rúgást (bandae dollyo chagi) hiányoltam és vártam, hogy mikor fogja megrúgni, de sajnos most nem sikerült eladni.

 

- Vári Jani mester - 

Zsuska mester zsűrielnökként

Fotó - Tőkés Renáta - MITSZ Facebook

 

Réka formagyakorlat

Réka első ellenfele formában egy piros öves versenyző volt. Őt Réka nagyon szépen formázva, pontos technikákat bemutatva magabiztosan győzte le. A következő ellenfél egy fekete csíkos taekwondoka volt, és habár Réka itt is hozta a korábbi szép formáját, végül alulmaradt a későbbi aranyérmessel szemben. Én abban láttam a különbséget, hogy a magasabb öves versenyző - majdnem-mesterhez méltóan - valamivel erőteljesebb, dinamikusabb volt.

 

Márk küzdelem

Csakúgy, mint az első versenyén Márk másodjára is egy jóval tapasztaltabb ellenfelet kapott küzdelemben. Rögtön a meccs elején Márk kapott egy erős rúgást gyomorba, úgyhogy állt is a küzdelem egy rövid ideig. Márk azonban nem adta fel, és némi egészségügyi kezelés után folytatta a harcot. A második menetben pedig már egy-két fejre mért rúgással is meglepte a piros öves ellenfelét. Külön kiemelném, hogy beépítve az előző verseny tapasztalatait, jóval kevesebb energiapazarló megmozdulása volt Márknak.

 

Robi speciáltechnikai törés

A serdülő speciáltechnikai “törés” keretein belül egy felfüggesztett zsákot kellett megrúgni twimyo nopi ap chagival (ugró felfelé irányuló rúgás talppárnával).

Ehhez a jelentkezőket magasság szerint két csoportba osztották. Itt Robi először a kisebb csoport felső szélén állt, majd némi átrendezés után a magasabb csoport alsó végére került. Ez nyilván nagyon nem mindegy, de jelen versenyszabályok között így kellett helyt állni.

Robi jó ütemben, szép rúgást mutatott be, de sajnos még 1-2 centiméter hiányzott a célponthoz, így itt nem jutott tovább.

 

Robi erőtörés

A serdülőknél nagyon kaotikus lett az erőtörések szervezése, és így hosszú várakozás után Robinak végül ráhangolódás nélkül kellett hirtelen az ütőerőmérőhöz állni. A sonkal yop taerigi talán ezért sem lett olyan erős, miközben korábban a pontkesztyűre nagyon jókat ütött Robi. A dollyo chagik nekem nagyon erőteljesnek tűntek (nem tudom a pontos értéket), de sajnos ezzel együtt sem lett végül érem.

 

- Dujmov Tamás -

Spirit Open érmek és kupák

Fotó - Tőkés Renáta - MITSZ Facebook

 

Lili formagyakorlat

Lili most indult először versenyen, aminek nagyon örültem, mert kiemelkedő erővel, robbanékonysággal formagyakorlatozik. Szerintem kifejezetten szép gyakorlatot mutatott be, és bár most ez nem volt elegendő a továbbjutásra, de bőven van még lehetősége az éremszerzésre, ha fejleszti magát és a gyakorlatait.

 

Bianka formagyakorlat

Biankának a küzdelem az erőssége, de nagyon becsülöm, hogy dolgozik azon, hogy egyre jobb legyen formagyakorlatban is. Ezen a versenyen most ugyan nem sikerült a továbbjutás, de a technikák csiszolásával, pontosításával még igencsak szép eredményeket érhetünk el, ebben biztos vagyok.

Zsófi formagyakorlat 

Fotó - Tőkés Renáta - MITSZ Facebook

Zsófi formagyakorlat

Zsófi szintén első versenyesünk volt ilyen rendszerben, és a 16-os ágról szép formagyakorlattal továbbjutott a 8 közé, ott azonban sajnos kikapott a későbbi ezüstérmestől. Zsófira is nagyon büszke vagyok, hogy kiállt, megmérette magát, és nincs okunk elkeseredni, hiszen a versenyrutin is rengeteget számít - tehát több verseny részvétel után nyugodtabban, magabiztosabban fogunk tudni versenyezni.

 

Rozi formagyakorlat

Az ifjúsági lány 4-1. gup kategóriában most kifejezetten nagy létszámmal indultak a versenyzők, így a 22 nevező a 32-es ágról indult. Rozi rögtön az első körben azzal a Szakáll Rékával kezdett, aki később megnyerte a kategóriát.

Rozi saját magához és a makói Magyar Bajnoksághoz képest kifejezetten szebben, feszesebben, erőteljesebben formagyakorlatozott, egyértelmű fejlődést láttam a mozgásán. Ez most sajnos nem volt még elég a győzelemhez, de nyugodtan mondhatom, hogy jó a fejlődés iránya.

Dorka formagyakorlat

 

Fotó - Tőkés Renáta - MITSZ Facebook

Dorka formagyakorlat

Ahogy Jani mester is írta feljebb, a taekwon-do formagyakorlatok pontozása mindig kicsit szubjektív lesz. Bármennyire is törekszenek a bíráink az egységes szemlélet kialakítására, nem lehet kiküszöbölni, hogy amit mi jobbnak látunk, azt a bírák másképp ítéljék meg.

Dorka esetében is értetlenül álltunk a 2:1 arányú döntés előtt, de természetesen elfogadtuk azt.

Itt is halkan jegyzem meg, hogy Dorka ellenfele lett végül a kategória ezüstérmese, tehát a sorsolásban megkaptuk a két legerősebb ellenfelet…

 

Rozi küzdelem

Az ifi lányok küzdelmi kategóriáiban többnyire ugyanazok az ellenfelek kerülnek össze más-más sorsolásban a különböző versenyeken.

Így volt ez most is, Rozi a Hullámtörők versenyzőjével, Gábor Almával kezdett. Rozi kifejezetten jó abban, hogy zárja a védekezését, jól mozog oldalirányban, kevés esélyt és lehetőséget ad az ellenfelének a pontszerzésre. Ezt most is jól hozta, de sajnos most nem tudta kihozni magából azt a maximumot, ami benne van, a támadások során kevesebb pontot szerzett, így Alma jutott tovább.

 

Dorka küzdelem

Dorka első román ellenfelét tiszta, kiegyensúlyozott, tudatos küzdelemmel egyértelműen legyőzte, kifejezetten szépen dolgozott. Ezután a négy között szerb ellenfele nem állt ki ellene, így a döntőben találkozott Almával. Dorkát most nagyon erősen motiválta, hogy legyőzze ellenfelét. Végig “ott volt” fejben, ami azt eredményezte, hogy egy nagyon erős, kemény küzdelemben, abszolút megérdemelten megszerezte az aranyérmet.

 

Bianka küzdelem

Bianka épp az egy hónappal ezelőtti makói OB előtt került át az ifjúsági korosztályba, ahol szintén kiválóan helyt állt, és nem szeppent meg egyetlen ellenféltől sem.

Most sem volt hiány a küzdőszellemből, hozta azt, amit edzéseken kapunk tőle… Az első menetben még vezetett, de ennek ellenére úgy láttam, hogy még kevésbé volt elemében. A második részben ellenfele átvette a vezetést, és ekkor már kifejezetten az igazi Biankát láthattuk harcolni. Sajnos azonban ellenfele a kategóriából kiemelkedő, láthatóan rutinosabb kick-boxos lány volt, aki végül a kiegyenlített küzdelmet a maga javára tudta fordítani.

Biankának azonban nincs oka szomorkodni - az ő ellenfele lett végül a kategória győztese, és meggyőződésem szerint Bianka az összes többi versenyzőt le tudta volna győzni ebben a súlycsoportban. Sajnos az egyenes kieséses rendszer a véletlenszerű sorsolással nem a legigazságosabb annak eldöntésére, hogy ki a legjobb, hiszen a két legerősebb versenyző kapásból összekerülhet az első körben, ahol az egyikük mindenképpen kiesik.

Ezt azonban el kell fogadnunk, a szerencse (sorsolás) ilyen formán jelentősen befolyásolja a versenyen elért eredményeket. (Igaz lehet ez persze a másik irányban is, tehát valaki előrébb végezhet egy szerencsésebb sorsolásnak köszönhetően.)

 

Gyuri mester küzdelem

A Spirit Open nyílt verseny jellege azt jelenti, hogy más küzdősportok képviselői is részt vehettek a küzdelmekben - vállalva az ITF taekwon-do szabályai szerinti küzdelmet.

Gór-Nagy Gyuri mester II. dan Ashihara Karate mester, aki rendszeresen részt vesz a klubedzéseinken, és lelkesen jelentkezett, hogy megméresse magát ebben a szabályrendszerben. Veterán +75 kg kategóriában indult, ahol egy nagyváradi versenyzővel került össze a négy között. Gyuri mester az első menetben még kifejezetten statikusan, karatésan mozgott, küzdött, de a szünet után a második menetre már sokkal jobban felpörgött, és szerzett néhány kifejezetten szép pontot az ellenfelén. Jó volt látni, hogy a mi korosztályunkban milyen örömmel küzdünk - mert nem csak a húszéveseké a világ… :D

 

- Csabi mester -

Zen Power TKD Team Anna mesterrel

 

Eredményeinkről az Újbuda Sportjáért is beszámolt - köszönjük szépen az elismerő szavakat és a cikket!

 



Tags: ,