Más kell a gyerekeknek, más a felnőtteknek

Más kell a gyerekeknek, más a felnőtteknek

"Sokszor azt láttam, hogy a gyerek sportnak nem volt külön módszertana, csak a felnőtt edzések egyfajta gyerek szintre igazítása történik némi játékkal kiegészítve. Ez szerencsére nem igaz a ITF Taekwondo Kids edzéseire..."

A nagyovis-kisiskolás gyermekeinkkel az utóbbi években sokféle mozgásformát kipróbáltunk. Sokszor azt láttam, hogy a gyerek sportnak nem volt külön módszertana, csak a felnőtt edzések egyfajta gyerek szintre igazítása történik némi játékkal kiegészítve. Ráadásul igazítani nemcsak a gyermek fizikai adottságaihoz, hanem az értelmi-érzelmi-szociális készségéhez is szükséges.

Ez szerencsére nem igaz a ITF Taekwondo Kids edzéseire, ahol a gyermek taekwondo edzéseknek a felnőttekétől teljesen eltérő felépítése van, mint egy önállóan működő alrendszer.

Külön gyermek célcsoportra alkották meg a edzések ívét, az egyes edzések gyakorlatait, a motivációs- és vizsgarendszert.

TKD Kids logo

Például láttam egyszer egy kezdő judo edzést 4-6 éveseknek, ahol azonnal betették a gyerekeket küzdelmi szituációba, holott pszichológiai szempontból ez egy bonyolult interakció, amit megfelelően fel kell építeni egy kisgyermeknél.

TKD Kids edzés

A másik szembetűnő, hogy már kicsi gyerekek esetében nagyon erősek a szülői elvárások vagy a szülők az elszalasztott lehetőségeiket szeretnék a gyermeken beteljesíteni. Vagyis a kislányok azért járjanak tornázni, hogy kecsesek, karcsúak legyenek, a fiúk meg „jókötésűek” és vagányak.

Néhányan éveken át nem mennek kirándulni vagy lemondanak a családi ebédekről, mert vasárnap 8-kor már meccs van és az muszáj. Vagyis egy idő után nem az élmény fontos, hanem a végeredmény.

Az ITF TKD mivel nem olimpiai sportág, sok ilyen jellegű megfeleléskényszertől mentes, mert nincs rajta az utánpótlás nevelés nyomása, ugyanakkor számos lehetőséget ad a versenyzés élményének megélésére.

TKD Kids vizsga

- Várnai Dóra -
Édesanya, Pszichológus, Egyetemi Oktató


Ha szülőként vagy felnőttként érdekel, hogy milyen a taekwon-do oktatás nálunk, a Zen Power Taekwon-do Klubban, akkor gyere/gyertek el bátran egy próbaedzésre.

Az első edzés ingyenes, és semmilyen különleges ruhára, felszerelésre vagy képességre nincs szükséged/szükségetek. :-)

A csoportok időbeosztásáról és a helyszínről itt találsz részletes leírást.

- Csabi mester -

Tags: ,