A térdgyógyító sodrófa

A térdgyógyító sodrófa

Többek között azért imádom a munkámat, imádom, amit csinálok, mert a tanítványaimtól, vendégeimtől ilyen visszajelzéseket kapok.

Hiába tanítok én meg valamit, ha a tanítvány nem tapasztalatként éli meg, nem lesz haszna. Ellenben, ha tapasztalatként éli meg, akkor mélyen rögzül, és igazán hasznára válik.

Zsolti levelét osztom most meg Veletek. (Zsolti a Zen Power Taekwon-do Klub klubvezető helyettese)


Szia Csabi mester!

Csütörtökön edzés után hazamentem, tettem-vettem, majd persze leültem egy kicsit. Ebből felállva éreztem, hogy fáj a térdem. Ráadásul pont nem az, amit fogócska közben is éreztem.

Szabadtéri taekwon-do edzések

Szerkesztői megjegyzés: a TKD Kids edzéseken rengeteget játszunk - pl. fogócskázunk a gyerekekkel.

Habozás nélkül kaptam elő a "sodrófát" és kezdtem el masszírozni és napi 2-3-4 sodrófázással szombat reggel már úgy ébredtem, hogy nem fájt. ????

Egyrészt köszönöm, hogy megmutattad és folyton mondod, mennyit számít a masszírozás.

Másrészt szeretném, ha tudnád, hogy észben tartom és használom a tanultakat.

Harmadrészt arra gondoltam, hogy mindezt kicsit rendezettebben is leírom, ha esetleg szeretnéd a honlapon vagy hírlevélben megosztani.

Naná, hogy szeretném, többek között az ilyen visszajelzésekért imádom a munkám, a tanítást.

Itt a nyár, a jó idő, ami nem csak azt jelenti, hogy az edzések kiköltöztek szabadtérre, a Bikás parkba, hanem remélhetőleg azt is, hogy több időt töltünk a szabadban, lehetőleg zöld környezetben, mezőn, erdőn, hegyen. Ezzel azonban sajnos együtt jár, hogy a mindennapitól (aszfalt, szőnyeg, járólap, tatami) eltérő terepviszonyok miatt rosszul lépünk, ami miatt fájni kezd valamink.

Szabadtéri taekwon-do

Az elmúlt másfél hónapban kétszer is előfordult velem, hogy a füvön edzve bal térdem megfájdult. Az első alkalommal csak pihentettem, kíméltem, a fájdalom pedig pár nap alatt el is múlt.

Azonban edzésen Csabi mester észrevette, hogy másképp csinálok egy mozdulatot (támadó állást), nem hajlítom annyira a térdemet, amennyire szoktam és amennyire kellene. Kiderült, hogy ösztönösen óvtam a térdem, ugyanis ha jól csináltam, akkor ismét fájt.

Egy szakember biztosan szépen el tudná mondani, mi történt, az én fejemben úgy állt össze az eset, hogy meghúzódott valamelyik izmom, ami aztán a térdemet odébb húzta a normál helyzetből. De mivel a testünk okos és ügyes, ebben a félrehúzott helyzetben is megoldotta fájdalommentesen az egyszerűbb mozdulatokat (járás, ülés, guggolás, stb.), de a nagyobb igénybevétel esetén már kiderült, hogy valami azért mégsem jó.

Csabi mester tanácsára elkezdtem masszírozni a combomat és az alsó lábszáramat. Ehhez első sorban a "sodrófát" használtam (becsületes nevén masszázsrúd, az enyém a Decathlonból származik), mert elfért a táskámban és munkahelyen is elő tudtam venni.

Decathlon masszázsbot

Forrás: Decathlon

Napi 2-3-4 masszírozással pár nap alatt elkezdett kiengedni a korábban meghúzódott izom és a térdem visszatalált az eredeti mozgáspályájára.

Kicsit sajnáltam, hogy nem kezdtem el hamarabb, mert úgy gondoltam, ha időben elkezdem, gyorsabban és kevesebb fájdalommal helyreállt volna a normál működésem.

Múlt héten ismét rosszul mozdulhattam edzésen.

Szabadtéri felnőtt taekwon-do edzésen

A korábbi esettel ellentétben most nem vettem észre, melyik mozdulat okozhatta, mert egészen késő estig észre sem vettem. Edzés után még hazasétáltam, otthon tettem-vettem, s csak lefekvés előtt éreztem, hogy fáj a térdem, ismét a bal.

Tanulva a múltkori esetből, azonnal előkaptam a "sodrófát" és átmasszíroztam.

Másnap még fájt, de 3-4 masszírozást követően harmadnap már úgy ébredtem, hogy egyáltalán nem fáj, de a biztonság kedvéért azóta is végiggörgetem 1-2 alkalommal naponta.

A masszázskészlet - benne a masszázsbot

A tanulság(ok) levonását meghagyom nektek. ????


Számomra a legfontosabb, hogy többet kéne megfogadnom és alkalmaznom abból, amit Csabi mester mondd. ????


 

Ha még nem tudod, hogyan kell használni a masszázshengert, botot, labdát, akkor gyere el az egyik Hengerezz Velem Workshopomra. ezekről itt találsz leírást.

-Csabi mester-

 

Tags: