Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/images/tkd/th/tkd_kids_1600_th.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu:/home/sessions/tkdkshu1:/home/tmps/tkdkshu1:/opt/remi/php80/root/usr/share/pear:/usr/share/pear:/tmp) in /home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu/libraries/src/Filesystem/File.php on line 649
TKD Kids Program
A gyerekek már 4 éves kortól elkezdhetnek ismerkedni a Taekwon-do világával...

Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/images/tkd/th/Zsolti-helyettesit_1024x768_th.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu:/home/sessions/tkdkshu1:/home/tmps/tkdkshu1:/opt/remi/php80/root/usr/share/pear:/usr/share/pear:/tmp) in /home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu/libraries/src/Filesystem/File.php on line 649
Ha minden gyermek harcművészetet tanulna...
...ez a világ boldogabb hely lenne...

Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/images/tkd/th/taekwondix_th.JPG) is not within the allowed path(s): (/home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu:/home/sessions/tkdkshu1:/home/tmps/tkdkshu1:/opt/remi/php80/root/usr/share/pear:/usr/share/pear:/tmp) in /home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu/libraries/src/Filesystem/File.php on line 649
Taekwondix System
A játék a legjobb tanítómester... ;-)

Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/images/csabimester/th/_MG_3920_1600_th.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu:/home/sessions/tkdkshu1:/home/tmps/tkdkshu1:/opt/remi/php80/root/usr/share/pear:/usr/share/pear:/tmp) in /home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu/libraries/src/Filesystem/File.php on line 649
Harcművészet
A folyamatos és rendszeres gyakorlás tökéletesíti a mozgást, a koncentrációt, a testet és a lelket.

Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/images/tkd/th/VK2016-Csabi-pandae_1600_th.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu:/home/sessions/tkdkshu1:/home/tmps/tkdkshu1:/opt/remi/php80/root/usr/share/pear:/usr/share/pear:/tmp) in /home/tkdkshu1/public_html/zenpower.hu/libraries/src/Filesystem/File.php on line 649
Küzdősport
Ha elég kitartó vagy, akár bajnokká is válhatsz...

Mi a Taekwon-do?

Harcművészet, küzdősport, életmód. Mozgásanyagát tekintve a taekwon-do rendkívül sokoldalú harcművészet. Bázistechnikákra alapozva a formagyakorlatokon és formai küzdelmeken keresztül eljutnak a tanítványok az éles szabad küzdelmekig, és önvédelemig, majd a keménységet és ügyességet fejlesztő töréstechnikákig.

Érdekel bővebben is...

TKD Kids Program

Játszva tanulni a fegyelmet? Igen! :-) A program elsősorban 4-7 éves gyerekek fejlesztésére lett összeállítva taekwon-do instruktorok, pedagógusok és pszichológusok segítségével, de sokszor a nagyobb gyerekek vagy akár a felnőttek edzései során is alkalmazható módszereket, játékokat tartalmaz. :)

Kíváncsi vagyok a részletekre...

Korcsoportok

A Zen Power TKD Klubban három korcsoportban tartjuk az edzéseket, mivel minden korosztály más igényekkel bír. Akár ovis, iskolás gyermeked hoznád, akár Te kezdenél taekwon-do-t tanulni, nálunk jó helyen jársz.

Mit kapnak az egyes csoportok?
Black belt - Edi Popovics Photography

ITF Taekwon-do övfokozatok rendszere

Az alábbi cikkben áttekintést adunk arról, hogy miként épül fel az ITF Taekwon-do övfokozatok rendszere; mit jelent, hogy "felnőtt" rendszer; mit jelentenek az övszínek, és hogyan kapcsolódik ehhez a TKD Kids rendszer.


FELNŐTT RENDSZER

Igazából csak mi hívjuk így (Zen Power TKD) házon belül, mivel nálunk vannak külön gyerek vizsgák, a TKD Kids rendszer.

Alaphelyzetben az ITF Taekwon-do övfokozatait a következő létra jelzi - kezdve a tanuló fokozatokkal: 

  • 10. gup - fehér öv
  • 9. gup - fehér öv, sárga csík
  • 8. gup - sárga öv
  • 7. gup - sárga öv, zöld csík
  • 6. gup - zöld öv
  • 5. gup - zöld öv, kék csík
  • 4. gup - kék öv
  • 3. gup - kék öv, piros csík
  • 2. gup - piros öv
  • 1. gup - piros öv, fekete csík


ITF_TKD_Belt_Ranks.jpg

ITF Taekwon-do övfokozatok (Forrás: Internet)

Ezek után következnek a mesterfokozatok, a fekete övek:

I - III. dan - Assistant instructor - Bu Sabum Nim
IV - VI. dan - Instructor - Sabum Nim
VII - VIII. dan - Master - Sahyun Nim
IX. dan - Grand Master - Sasung Nim

Magyar nyelvterületen nincs különbség a fekete övesek megszólításában, kivéve a IX. danos Harmat László Nagymestert - rajta kívül minden fekete övest "mesternek" szólítunk.

 

A színek jelentése:

FEHÉR
Az ártatlanság, tisztaság, a tiszta lap szimbóluma. Az üres papír, amire írni kezdünk.

SÁRGA
A földet szimbolizálja, amelybe elültetjük a tudás magvait.

ZÖLD
A tudás szárba szökken, és növényként nőni, fejlődni kezd.

KÉK
A növény - a növekvő tudás - a kék ég felé tart, egyre magasabbra.

PIROS
Veszélyt jelez. Figyelmeztetés a tanítványnak, hogy ne használja rosszul a tudást; figyelmeztetés a kihívónak, hogy pórul járhat

FEKETE
Érettséget, elmélyültséget, kiismerhetetlenséget jelez. A mesterfokozatok jelölése.

A tudás magvait elültetve a tudás szárba szökken 

A tudás magvait elültetve a tudás szárba szökken, és az ég felé tör (Forrás: Freepik)

Ez tehát az alap ITF Taekwon-do övfokozati ranglétra.

Ezt egészítették ki néhány évvel ezelőtt a TKD Kids rendszer fokozataival - lásd a fehér öveket a színes csíkokkal bemutató alábbi ábrát.

 

TKD Kids 6 szintű vizsgarendszer

ITF Taekwon-do Kids övfokozatok (Forrás: TKD Kids Program)


TKD KIDS RENDSZER


Ez 6 lépcsőfokot, övfokozatot jelent:

1. fehér öv
2. sárga csík
3. zöld csík
4. kék csík
5. piros csík
6. fekete csík

Ezután pedig a TKD Kids rendszerben "végzett" tanítvány bekapcsolódik a "felnőtt" rendszerbe, és 8. gup, sárga övért pályázik.

A Kids rendszer célja egyrészt bevezetni a kisebb gyerkőcöket is az övek és övvizsgák világába, másrészt az első vizsgák anyagait kisebb lépésekre bontva több sikerélményt adni nekik.

Mivel a Kids program 4-12 éves gyerekeknek szól, ezért a nagyobb gyerekek - ha elég szorgalmasan gyakorolnak - sokszor több lépcsőfokot is átugorhatnak.

A Kids vizsgákon a Zen Power TKD Klubban én (Csabi mester) vagyok a vizsgáztató.

A TKD Kids Program oktatására és a TKD Kids vizsgáztatásra csak a hivatalos tanfolyamot elvégzett instruktoroknak van engedélye.

Klubunkban a felnőtt vizsgákon 10 - 3. gup-ig Szalay Gábor VI. dan mester a vizsgáztató, míg 2 - 1. gup-ig és fekete öves mester fokozatokra pedig Harmat László IX. dan Nagymester központilag vizsgáztat.

 

Kivárási idők vizsgák között


A TKD Kids vizsgákat évente kétszer vagy háromszor tartjuk, ahogy a felnőtt rendszerű övvizsgákat is. Télen és tavasszal mindig tartunk vizsgákat, nyáron pedig a tanítványok felkészültségétől, haladásától függ, hogy az edzőtáborunkban rendezünk-e vizsgákat.

A Kids rendszerben, aki szorgalmasan jár edzésekre, gond nélkül vizsgázhat minden félévben egyszer.

A felnőtt rendszerben szintén követelmény a rendszeres edzéslátogatás, de minél magasabb szintű vizsgáról van szó, annál nagyobb a szórás az egyes egyének között.

Van, aki fél évente szépen halad előre, mert mindig meglépi a következő szinthez szükséges fejlődést, de van, akinek bizonyos területekkel többet kell foglalkoznia, több időt rászánnia.

Mestervizsgákat évente egyszer szervez a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség, általában márciusban.

Mesterszinten pedig mindig legalább annyi évet kell várni a következő vizsgára, ahány danra szeretne valaki pályázni.

Tehát egy I. danos mesternek legalább 2 évet kell várnia a II. danos vizsgája előtt.
I-III. danra a klubvezetők jogosultak jelölni a tanítványaikat, IV-VI. danra már egyeztetni kell Harmat László Nagymesterrel is a jelölés előtt.
VII-IX. danra pedig nemzetközi vizsgabizottság előtt lehet csak vizsgázni.

A 2021 évi danvizsgák ZENES vizsgázói
A 2021. évi danvizsgák ZENES vizsgázói 

 

Jelenleg hazánkban egy IX. danos Grandmaster - Harmat László Nagymester és két VII. danos Master - a Szövetség két alelnöke, Fülpesi Tibor és Máté Zoltán mesterek állnak a mesterpiramis tetején. Utánuk következnek a VI. dan és alacsonyabb fokozatú mesterek.

A szövetségi, központi honlapon név szerint megtalálható minden Magyarországon vizsgázott fekete öves mester: http://taekwon-do.hu/

 

Remélem ezzel segítettem egy áttekintő képet adni számotokra.

 

Várom a kérdéseiteket emailben vagy közösségi oldalainkon, illetve akár az is jól esik, ha hasznosnak ítélitek az írást, és ezt jelzitek.

 

Köszönettel,

 

-Csabi mester-

 

A cikk eredetiben a Zen Power Magazin 2021-1 számában jelent meg. A Magazin innen letölthető (3,1 MB PDF fájl).

 

Borítókép: Edi Popovics Photography

 

Tags: